Ecali club Ecali club

eclectic living

Repositioning Greece part 1: Geopolitics

Τη Δευτέρα 29/1/2018 σε ένα ξεχωριστό Business Gala, η Διοίκηση της ΕΚΑΛΗ ΑΕ υποδέχθηκε  τα Μέλη του Ecali Club, Επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη Επιχειρήσεων, Προέδρους Διμερών Επιμελητηρίων και Οργανισμών, Πρέσβεις και Διπλωμάτες για το ξεκίνημα του νέου Concept του Ecali Club, "Repositioning Greece". 
Μετά από έναν προσεκτικό σχεδιασμό, ο οποίος έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων του Business Community του πρώτου Country Club της Ελλάδας και την προσφορά κάθε δυνατής ενημέρωσης στα Μέλη του από ειδικούς, σχετικά με τα θέματα και τις προοπτικές που παρουσιάζονται στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, ξεκίνησε το Repositioning Greece με πρώτο Business Gala και θέμα “Geopolitics”.
Στο Gala της 29/1/2018 ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΑΛΗ ΑΕ κ. Γιάννης Γεωργακάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, στους εκλεκτούς καλεσμένους, τα Μέλη του Ecali Club και του Business Community τα εξής:
"Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι σε αυτή τη διαδρομή του Repositioning Greece και μέχρι την ολοκλήρωση του φετινού κύκλου έχουμε σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε ξεχωριστά Business Gala υψηλών απαιτήσεων. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε από κοινού την δυνατότητα αποκόμισης κάθε δυνατού οφέλους για την επιχείρηση ή τον τομέα δράσης σας, μέσα από τα Business Gala του Repositioning Greece.
Σήμερα ξεκινάμε το πρώτο του κύκλου του 2018, που έχει ως επίκεντρο σημαντικά ζητήματα γεωπολιτικής στρατηγικής.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κ.κ. Κουμουτσάκο και Φίλη για την άμεση ανταπόκριση τους στο κάλεσμα μας για το πρώτο Repositioning Greece, αλλά και για τη γνώση που θα μας παρέχουν απόψε ως ειδικοί, οι οποίοι θα αναλύσουν μεθοδικά και τεκμηριωμένα κάθε τι σχετικό με το θέμα:
«The New Geopolitics of SE Europe and the Mediterranean. Will Greece be in the forefront or on the sidelines?»
Σχετικά με το θέμα, ξεκίνησε πρώτος την Ομιλία του ο κος Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
Η κατάσταση στον πλανήτη σήμερα είναι περισσότερο ασταθής παρά ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η επίλυση συγκρούσεων ή η αποτροπή τους έχει καταστεί δυσχερής από μία κατακερματισμένη διεθνή κοινότητα, με ταυτόχρονη ανάδυση υβριδικών παικτών, όπως του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» αλλά και άλλων παρεμφερών οργανώσεων. Συνάμα, η μεταφορά πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή δημιουργεί συνθήκες αμφισβήτησης του υφιστάμενου μοντέλου και των μηχανισμών που ελέγχονται από την πρώτη. Η ανάδειξη νέων δρώντων στο διεθνές στερέωμα, με την Κίνα να εξέρχεται της εσωστρέφειάς της και τις ΗΠΑ να δείχνουν τάσεις απομονωτισμού, τροποποιεί συν τω χρόνω τους συσχετισμούς, χωρίς να γνωρίζουμε την κατάληξη του επικείμενου ανταγωνισμού.
Στην ευρύτερη περιφέρεια μας, η μερική απόσυρση του αμερικανικού παράγοντα από τη Μέση Ανατολή δίνει τη δυνατότητα σε δυνάμεις περιφερειακής εμβέλειας να προσπαθήσουν να προωθήσουν αποτελεσματικότερα τις θέσεις τους. Παράλληλα, η ανατολική Μεσόγειος συγκεντρώνει σειρά προβλημάτων και προκλήσεων ασφαλείας, εξελισσόμενη σε μαξιλάρι ασφαλείας της ηπειρωρικής Ευρώπης. Με τις μετακινήσεις πληθυσμών να είναι η νέα κανονικότητα του 21ου αιώνα, τη διεθνή τρομοκρατία να έχει απλώσει τα πλοκάμια της, παραδοσιακούς συμμάχους (π.χ. Ισραήλ-Τουρκία, Τουρκία-Αίγυπτος) να συγκρούονται και νέες συμπράξεις να έρχονται στο προσκήνιο, την Αίγυπτο στο μεταίχμιο και τη Λιβύη να βυθίζεται στο χάος, η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη.
Από την άλλη, η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται σε εμπορικό και ενεργειακό σταυροδρόμι, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες. Ως προς τα δυτικά Βαλκάνια, ρευστότητα, αναβίωση των εθνικισμών, κακή δικαυβέρνηση, ασταθή καθεστώτα και ανταγωνισμοί μεταξύ ισχυρών δυνάμεων χαρακτηρίζουν εν πολλοίς την εν λόγω περιφέρεια. Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να αποδείξει έμπρακτα τη στρατηγική της αξία, μετουσιώνοντας την σε πρακτικό κέρδος στην ενίσχυση των εθνικών της συμφερόντων. Προς τούτο, χρειάζεται να εδραιωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως του παραγωγικού και υπεύθυνου εταίρου των δυνάμεων που επιζητούν τη σταθερότητα και την ευημερία».     
 
Την Ομιλία του κου Κωνσταντίνου Φίλη,ακολούθησε η ομιλία του κου Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
«Η οικονομική κρίση, όπως είναι φυσικό, έχει στρέψει την προσοχή όλων στα ζητήματα της οικονομίας. Όμως η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των πολυεπίπεδων προκλήσεων που καλείται να διαχειρισθεί, δεν έχει την πολυτέλεια να μην συζητά σοβαρά και να μην μελετά τις διεθνείς εξελίξεις ή να αμελεί τις εξωτερικές της σχέσεις.
 
Η Ελλάδα βρίσκεται στο εξωτερικό σύνορο του δυτικού κόσμου σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από πολλαπλές προκλήσεις, όπως το προσφυγικό, τα δίκτυα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, που προσπαθούν να διεισδύσουν στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπάρχουν και ζητήματα προς επίλυση με τις γειτονικές της χώρες, όπως με την ΠΓΔΜ αλλά και την Αλβανία. Το κύριο μέτωπο εξωτερικής πολιτικής που  έχει προκύπτει από την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που αντιμετωπίζει απειλή κλασικού τύπου εναντίον της εδαφικής της ακεραιότητας.
 
Όμως, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας δεν “παράγει” μόνο προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες, που απορρέουν από την κομβική της γεωπολιτική αξία. Η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως άξονας διοχέτευσης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου και του Καύκασου προς την ΕΕ. Παράλληλα, μπορεί να είναι κράτος εξαγωγής σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της.
 
Στην Ελλάδα συνυπάρχουν αρμονικά τρεις διαστάσεις: η ευρωπαϊκή, η βαλκανική και η μεσογειακή. Η Ελλάδα είναι παλιό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Έχει μία βαθιά στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Είναι σταθερή χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση. Είναι μέρος του σκληρού πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και μπορεί να λειτουργήσει ως  αποτελεσματικός συνήγορος για την ταχύτερη ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Βαλκανικής. Παράλληλα, είναι Χριστιανή Ορθόδοξη χώρα και εξ αυτού του λόγου διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
 
Παράλληλα διατηρούμε άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο. Την ίδια ώρα αναπτύσσει ταχύτατα και εμβαθύνει τη στρατηγική της συνεργασία με το Ισραήλ. Σε συνεργασία με την Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να συνδέσει Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο με την ΕΕ, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Εναπόκειται στην Ελλάδα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει για να συμβάλει στη σταθεροποίηση και στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της.  Αυτό απαιτεί συστηματική προσπάθεια, αναδιάρθρωση της οικονομίας, αλλά και της ελληνικής διοίκησης. Η προσπάθεια αυτή θα διευκολυνθεί σημαντικά εάν γίνουν ορισμένες κρίσιμες θεσμικές αλλαγές, χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, αλλά υψηλής απόδοσης, όπως είναι: η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η δημιουργία Υπηρεσίας προώθησης και υποστήριξης ελληνικών υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς και η θεσμική αναβάθμιση του μηχανισμού δημόσιας διπλωματίας και πολιτιστικής, οικονομικής και τουριστικής προβολής της χώρας».
 
Τις ομιλίες ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της βραδιάς και στη συνέχεια παρατέθηκε δείπνο με γαστρονομικές προτάσεις από τους chef του Ecali Club, οι οποίοι δημιούργησαν ένα ειδικό gourmet μπουφέ με special salad bar, fresh fish corner, meat carving station, true Italian corner, authentic Polynesian stand, variety of desserts.
Το πρώτο Business Gala του Repositioning Greece ολοκληρώθηκε με ποτό και συζητήσεις μεταξύ των καλεσμένων, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την ξεχωριστή αυτή βραδιά που διοργάνωσε το Ecali Club.